Kunstlevensloop Leo Martens

 

 
 
 
 
 
 
                                                                                      
 
                                   Fotografie                                                         Keramiek, vazen.                       Keramiek, panelen.                        Keramiek vaassculpturen.
 
 
 
 
                                           
 
                                    Keramiek, sculpturen.                                Sculpturen.
   
 
 
                     
 
 
Leo Martens [1946] is als keramiek kunstenaar autodidact. Geinspireerd door partner Mariette Groeneveld begon hij in 1981 zijn carriere in de keramiek. Geinspireerd ook bij het fotograferen in de keramiekafdeling van de kunstacademie in San Miguel de Allende in Mexico. Want fotografie was het voorliggende gebied van de kunst waar Leo Martens zich mee bezig hield. De start van een eigen atelier in october 1982 was een grote sprong vooruit, evenals de kennismaking met de oosterse keramiek in met name het nationale keramiekmuseum het Princessenhof in Leeuwarden. Maar ook het bijwonen van keramieksymposia met bekende en gerenommeerde keramiek kunstenaars droegen bij aan de inspiratie.  Het was ook de tijd dat mensen handgemaakte keramiek weer gingen waarderen en daar geld voor over hadden. Keramiekexposities door het hele land volgden en eind van de tachtiger jaren werden de eerste keramiekmarkten georganiseerd, waar Leo Martens aan deelnam.  De start van het eigen atelier in 1982 in Venray werd in 1988/89 gevolgd door de nieuwbouw van een atelier en galerie eveneens in Venray onder de naam Rooyart Keramiek. Tegelijk was er het begin van een atelier en galerie in de Kasteeltuinen in Arcen.  Deze succesvolle ontwikkelingen leidden vervolgens tot de opening van een galerie in de binnenstad van Arnhem in 1993. Naast eigen werk werd hier het werk van andere kunstenaars in andere disciplines gepresenteerd. In 1997 werd besloten deze activiteiten in een uitbreiding van de galerie in Venray onder te brengen en dan met name toe te spitsen op sculpturale keramiek van kunstenaars uit heel Europa.
Het eigen werk van Leo Martens ontwikkelde zich van uitsluitend gedraaide keramiek, hooggebakken porselein/steengoed klei met eigen varianten van oosterse celadon-, sang de boeuf- en tenmoku glazuren tot
vaas- en potsculpturen met ook niet- oosterse glazuren. Wat vormentaal betreft is de lijn met oosterse keramiek nog altijd zichtbaar, maar zien we ook invloeden van de oorspronkelijk door Colin Pearson [engels keramiek kunstenaar] ontwikkelde omslagvormen van gedraaide naar sculpturale vormgeving.
Na de afbouw van Rooyart Keramiek vanaf october 2008 ontstond ruimte voor nieuwe inspiratie, die in juli 2011 zijn beslag kreeg in een nieuw atelier en een nieuwe galerie in Valthermond. Naast keramiek gaat fotografie nu een grotere rol spelen. Fotografie gekenmerkt door het abstraheren van details uit de natuur.